Vihapuhetta vai puntarointia – onko kansalaisista keskustelijoiksi?

Paikka: 
Luentosali 1, Helsingin yliopiston päärakennus
Päivä: 
Sunnuntai 15.1.
Aika: 
12.00 - 14.00

Puheenjohtaja: professori Anu Koivunen (Tukholman yliopisto)

Professori Anu Koivunen (Tukholman yliopisto): Mediassa suomeksi ja ruotsiksi – mistä on keskusteltu ja mistä ei

Professori Henrik Meinander (Helsingin yliopisto): 1960-luvun vapaustaistelut – kansalaiskeskustelu politiikasta, seksielämästä ja siirtomaista

Dosentti Harri Raisio (Vaasan yliopisto): Aitoa vaikuttamista vai illuusiota? – deliberatiivinen käänne

Avoin ja moniarvoinen kansalaiskeskustelu on länsimaisen demokratian ihanne, mutta nyky-Suomessa siitä puhutaan kuin kansantaudista, jossa kärjistetään, riidellään, vihataan ja kadotetaan tolkku. Sosiaalisen median aikakaudella julkisia ja puolijulkisia tiloja mielipiteiden vaihdolle ja näkemysten muodostamiselle on enemmän kuin koskaan. Samoin tietoa on tarjolla. Julkisuudessa rakentuu kuitenkin mielikuva jakautuneesta kansasta, joka samanmielisten kuplista käsin huutelee ja vahvistaa luulojaan sen sijaan, että haluaisi todellista dialogia toisin ajattelevien kanssa. Puntaroivan vuoropuhelun ja julkisen harkinnan ihanteet tuntuvat kaukaisilta.

Työryhmässä tuodaan esiin vaihtoehtoisia näkökulmia kansalaiskeskusteluun. Alustuksissa ja keskusteluissa pohditaan, miten ristiriitaisia näkemyksiä ja voimakkaita tunteita herättävistä teemoista seksistä maahanmuuttoon ja maanpuolustuksesta eutanasiaan keskusteltiin 1960-luvulla ja miten niistä puhutaan tänään? Eroavatko suomalainen kansalaiskeskustelu ja julkinen puntarointi ruotsalaisesta? Voimmeko oppia keskustelemaan paremmin? Ovatko kansalaisfoorumit ja ”fasilitoidut” keskustelut tie laadukkaampiin ja yhteistä ymmärrystä lisääviin keskusteluin?