Suklaasydän, tinakuoret – suomalainen jazziskelmä

Paikka: 
Kirjasto 10
Osoite: 
Elielinaukio 2G
Päivä: 
Torstai 12.1.
Aika: 
18.00 - 20.00

Dosentti, musiikintutkija Juha Henriksson ja muusikko Atro ”Wade” Mikkola valottavat suomalaista jazziskelmää musiikillisena ja kulttuurisena ilmiönä. Keskustelun lomassa esitetään musiikkiesimerkkejä. Muun muassa Laila Kinnusen, Brita Koivusen ja Helena Siltalan laulamissa jazziskelmissä pääsivät esiin luovalla tavalla jazzin ja iskelmän parhaat puolet. Kappaleet olivat usein iloisia ja melodisesti tarttuvia, ja niiden levytyksissä sovellettiin taitavasti jazzin rytmiikan, improvisaation ja soinnutuksen aineksia.

Tilaisuuden yhteydessä avataan suomalaisen populaarimusiikin historiaa esittelevä näyttely, joka on esillä Kirjasto 10:ssä 12.1.–9.3.2017. ”Sata vuotta populaarimusiikkia Suomessa”- keskustelusarjan muut tapahtumat järjestetään Kirjasto 10:ssä 9.2., 9.3., 11.4. ja 11.5.

Jazztutkimuksesta väitellyt Juha Henriksson on Musiikkiarkisto JAPAn johtaja, musiikintutkija ja tietokirjailija, joka on opettanut yli 20 vuotta jazzin historiaa Helsingin yliopistossa. Henriksson on kirjoittanut muun muassa suomalaisesta jazzista ja jazziskelmästä sekä Toivo Kärjestä, Erik Lindströmistä, Rauno Lehtisestä ja Jaakko Salosta. Wade Mikkola on ensimmäinen suomalainen, joka on suorittanut USA:ssa ylemmän korkeakoulututkinnon jazzmusiikista. Mikkola opettaa jazzin ja suomalaisen jazzin historiaa Sibelius-Akatemiassa ja vaikuttaa esimerkiksi Suomen PerinneJazz ry:n hallituksessa.

Tilaisuuden järjestää Musiikkiarkisto JAPA yhteistyössä Populaarimusiikin museo POMUSin kanssa, ja se on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.