Avaruustutkimus ei sovi heikkohermoisille

Paikka: 
Luentosali 1, Helsingin yliopiston päärakennus
Päivä: 
Keskiviikko 9.1.
Aika: 
12.00 - 13.45

Puheenjohtaja: professori Hannu Koskinen (Helsingin yliopisto). Ryhmäpäällikkö Maria Genzer (Ilmatieteen laitos): Avaruudessa kukaan ei kuule huutoasi. Professori Rami Vainio (Turun yliopisto): Jos jokin voi mennä pieleen, se menee pieleen – ja miten siitäkin selvitään. Professori Hannu Koskinen (Helsingin yliopisto): Kantoraketin sirpaleista menestystarinaan.

Avaruudessa tehtävä tutkimus kysyy pitkäjänteisyyttä ja hermojen hallintaa. Läheskään kaikkia tiedeyhteisön toiveita ei ole mahdollista toteuttaa, eikä hyväkään suunnitelma aina saa tarvittuja resursseja. Ideat kuitenkin elävät ja saattavat lopulta toteutua hyvin erilaisina kuin alun perin oli ajateltu. Kun avaruuslento aikanaan 10–20 vuoden uurastuksen jälkeen toteutuu, siihen liittyy edelleen koko joukko riskejä. Ylivoimaisesti vaarallisin vaihe on kantoraketin laukaisu, mutta jo pienet inhimilliset erehdykset avaruusaluksen tai sen mittalaitteen suunnittelussa saattavat johtaa koko lennon epäonnistumiseen. Alalla menestyäkseen epäonnistumisista ja vastoinkäymisistä ei kuitenkaan saa masentua vaan on otettava opikseen ja yritettävä uudelleen. Lopulta lukuisat tutkimusohjelmat myös onnistuvat ja johtavat läpimurtoihin. Sessiossa tarkastellaan suomalaisen avaruustutkimusyhteisön kokemuksia vastoinkäymisistä menestystarinoihin ja uusiin uljaisiin unelmiin.

Tämä sessio streemataan suorana Tieteellisten seurain valtuuskunnan YouTube-kanavalle. Myöhemmin se on nähtävissä tallenteena.