Tieteen päivien ohjelmalehden pääkirjoitus: Tiede tekee hyvää!

Tieteen päivien ohjelma ja sitä esittelevä ohjelmalehti julkaistaan 27.10.2022 Helsingin Kirjamessuilla. Tieteen päivien ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja, professori Tuomas Heikkilä ja Tieteen päivien pääsihteeri Ilari Hetemäki avaavat tieteen yhteiskunnallista merkitystä ohjelmalehden pääkirjoituksessa.

Kaksi henkilöä katsoo kameraan.

Tuomas Heikkilä (vas.) ja Ilari Hetemäki. Kuva: Anne Haapanen.

Tiede tekee hyvää!

Tutkittu tieto ja sen soveltaminen ovat avaimia yksilön hyvinvointiin, yhteiskunnan onneen ja maailman parempaan tulevaisuuteen. Tiede ja sen tuloksena saatu tieto antavat yhteis- ja ihmiskunnan pisimmälle hioutuneet vastaukset elämän ja kuoleman suuriin kysymyksiin. Keitä me olemme, mistä tulemme, minne menemme? Miten elää ihmisiksi niin, että mahdumme kaikki samaan maailmaan – ja että maailma pelastuu?

Valtakunnallisia Tieteen päiviä on järjestetty Suomessa vuodesta 1977 lähtien. Kuluneiden vuosien aikana eri tieteenalat ovat edenneet huimin harppauksin. Tiede ja sen ihmiskunnalle tarjoamat mahdollisuudet ovat täysin eri luokkaa kuin vajaa puoli vuosisataa sitten. Tunnemme ihmisen sisimmän paljon tarkemmin, oli kyse sitten mielenliikkeistä, fysiologiasta tai lajimme genomista. Näemme tarkemmin lähelle ja kauemmas avaruuteen kuin koskaan aiemmin. Ymmärrämme paremmin menneisyyttämme ja osaamme arvailla tulevaa aiempaa osuvammin. Uusia tieteenaloja on kehittynyt ja perinteiset alat ovat sulautuneet yhteen. Nykyisin tiede etsii vastauksia elämisen ja olemisen haasteisiin aiempaa monipuolisemmin.

Päivissä on kyseessä nimenomaisesti Tieteen juhla, sillä lopulta kaikki tieteenalat niveltyvät yhteen. Eri alojen tutkijoita yhdistää halu tietää enemmän, toive nähdä hieman kauemmas. Heitä yhdistää myös ajatus siitä, että tutkitun tiedon tulee hyödyttää kaikkia. Uusi tieto ei saa jäädä vain tutkijankammioiden sisään, vaan sen tulee tulvia kaikkien saataville. Sillä tieto on kuin lanta – se vaikuttaa parhaiten levitettynä.

Tällä kertaa päivien teemana on ”Alku”. Päivillä pohditaan eri tieteenaloja yhdistäviä näkökulmia: historiallisia alkuja ja murtumia, tutkimusavauksia sekä tulevaisuuden näkymiä myös teknologian kautta. Mukana ovat käytännössä kaikki suomalaisten korkeakoulujen tutkimusalat.

Tutkittu tieto kuuluu hyvään elämään, ja hyvä elämä kuuluu kaikille. Siksi Suomen suurin tiedetapahtuma on suunnattu jokaiselle. Se tarjoaa huvia ja hyötyä, kohtaamisia ja törmäyksiä, satojen asiantuntijoiden punnittuja, selkokielisiä vastauksia lukemattomiin kysymyksiin.

Tervetuloa Tieteen päiville 2023!

Tuomas Heikkilä
Ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja

Ilari Hetemäki
Pääsihteeri