Minä menen: Pekka Poutaa kiinnostaa ilmastonmuutos arktisilla alueilla

 

Pekka Pouta
Meteologi

Tieteen päivillä menen Arktiset alueet ja ilmastonmuutos -tapahtumaan. Aina on kiinnostanut ilmastonmuutos. Se on yksi suurimpia syitä, miksi kannattaa yleensä sinnitellä mahdollisimman pitkään tässä maailmassa. Nähdä miten tässä oikeasti käy. Ja eniten muuttuvat arktiset alueet. Lämpötila kohoaa siellä eniten ja lisäksi tuo lumipeitteen sulaminen, jäiden sulaminen muuttaa koko alueen ulkonäköä aika radikaalisti. Lisäksi se, mitä tapahtuu arktisilla alueilla vaikuttaa koko maapalloon. Se vaikuttaa sekä päästöjen lisääntymiseen että mahdollisesti vedenpinnan nousuun ja lisäksi tietysti kiinnostaa lähialueiden luonnon muuttuminen.

Minä menen Tieteen päivillä katsomaan Mitä voidaan ennustaa? Olen tehnyt työkseni jo kaksikymmentäviisi vuotta tuota ennustamista ja yhä kiinnostaa paitsi sään ennustamisen rajat myös kaiken muun ennustamisen rajat. Ei pelkästään se, mitä asioita voidaan ennustaa vaan se, mikä yleensä on ennustettavissa ja mitkä mahdollisesti olisivat tuollaiset päästä johtuvat ennustevirheet. Itse olen kyllä huomannut niitä, että metsään menee ihan psykologisista syistä välillä. Ennustamisessa kiinnostavat myös reunaehdot. Kaikissa ennustuksissa oletetaan jotain: oletetaan joku ympäristö, jonka pohjalta ennustetaan. Miten nämä reunaehdot toimivat vaikka talousennusteissa tai muissa ennusteissa?

Tapahtuma Vapauden rajat ja niistä neuvottelu sosio-ekologisissa systeemeissä kuulostaa melkoiselta sanahirviöltä, mutta meidän vapautemme rajat ja säännöt, mitä saamme tehdä muuttuvat jatkuvasti, koska meitä on yhä enemmän ja saamme tietoa siitä, mikä olisi suotavaa näin tiukassa ihmispopulaatiossa. Esimerkiksi itseäni huolestuttaa koiranomistajana ja lihansyöjänä, onko kohta ollenkaan suotavaa pitää koiraa tai syödä lihaa, koska koira aiheuttaa aika paljon hiilidioksidipäästöjä ja toisaalta lihansyönti ei ole suotavaa, jos ajatellaan, että ruoan pitäisi riittää kaikille. Ja teoreettisella tasollahan tämä on aika jännä. Se mitä saa tehdä Suomessa ja mitä sai tehdä Suomessa sata vuotta sitten on aika eri juttu, koska elämme eri yhteisöissä. Sitten jos verrataan tiheästi asuttuun Japaniin. Siellä on täysin eri rajat sille, mitä ihmiset saavat tehdä tai mikä on suotavaa. Ja kaikki tämä tulee muuttumaan nopeaankin tahtiin maailman muuttuessa. 

 

1. Arktiset alueet ja ilmastonmuutos

Torstai 12.1.2017 klo 13.00–15.00
Helsingin yliopiston päärakennus, pieni juhlasali

2. Mitä voidaan ennustaa?

Keskiviikko 11.1.2017 klo 12.15–14.15 
Helsingin yliopiston päärakennus, sali 1

3. Vapauden rajat ja niistä neuvottelu sosio-ekologisissa systeemeissä

Perjantai 13.1 klo 10.00–12.00 
Helsingin yliopiston päärakennus, luentosali 12 

 

Minä menen -videoilla eri alojen suosittelijat valitsevat Tieteen päivien ohjelmasta suosikkisessionsa. Kerro Twitterissä hashtagilla #minämenen, minne sinä menisit Tieteen päivillä.