Tieteen päivien 2021 teema vie suurten kysymysten äärelle

Ensi tammikuussa Tieteen päivillä pohditaan tiedon luonnetta monesta eri näkökulmasta sekä tiedon asemaa päätöksenteossa ja tulevaisuuden suunnittelussa. Tapahtuman teemana on ”Hyvä ja paha tieto”. Tieteen päivät järjestetään Helsingin yliopiston Porthaniassa ja Tiedekulmassa sekä verkossa 13.–17.1.2021.

Tieteen päivien teeman taustalla on kertomus Hyvän- ja pahantiedon puusta, kuinka ihminen oppii tietämään sekä hyvän että pahan. Muita myyttejä, jotka liittyvät ihmisen pyrkimyksiin tietää ja kysymykseen, onko tietäminen ihmiselle hyväksi, ovat Prometheus-myytti ja Faust-taru. Näistä aiheista on kirjoittanut viime vuosisadan lopulla aikalaiskritiikissään filosofi G. H. von Wright, joka myös kyseenalaisti taloudellisen ja teknisen kehityksen edistyksellisyyden. F. M. Dostojevski on käsitellyt ihmisen lankeemusta romaanissaan Karamazovin veljekset. Paratiisi voi olla ihmisen sisällä, ja hänellä on mahdollisuus valita hyvän ja pahan välillä.

Tieteen päivien 2021 juliste.
Tieteen päivien 2021 ilmeen on suunnitellut graafinen muotoilija Marja-Leena Muukka. Tapahtuman teemasta inspiroituneen Muukan haastattelu julkaistaan Tieteen päivien verkkosivuilla viikolla 41.

Tiede on toiminut sekä hyvän että pahan palveluksessa. Von Wright varoitti ”niistä moraalisista vaaroista, joihin ihminen antautuu, kun hän alkaa luottaa järkensä ratkaisuihin”. Historian kulussa ihmisten oma toiminta on kääntynyt heitä itseään vastaan. Hallitessaan luontoa päämääristä piittaamattoman välineellistyneen järjen avulla ihmisen on pakko hallita myös itseään, alistettava oma sisäinen luontonsa. Tätä on kutsuttu valistuksen dialektiikaksi.

Tieteen päivien hyvän ja pahan tiedon ympärille kietoutuva ohjelma julkistetaan torstaina 29.10.2020 osoitteessa www.tieteenpaivat.fi. Ohjelma on syntynyt laaja-alaisena yhteistyönä ja tiedeyhteisön talkootyönä. Sitä suunnittelee lähes kaksi vuotta tiedeyhteisön edustajista koottu ohjelmatoimikunta, jossa on mukana myös eri säätiöiden edustajia.

Teksti: Ilari Hetemäki, Tieteen päivien pääsihteeri