Tieteiden yössä kisaillaan politiikkanörttiydestä ja opetellaan tislaamaan
Tieteen omaa kaupunkitapahtumaa vietetään tänä iltana (14.1.2021) vahvasti verkossa. Tieteiden yön kymmenet tapahtumat levittäytyvät verkkoalustoille ja kaupunkitilaan klo 17.00–22.30. Tapahtuman ohjelma on julkaistu osoitteessa www.tieteidenyo.fi.
Suurin osa Tieteiden yön 2021 tapahtumista järjestetään verkossa, mutta Katsomukset-tiedetoimijan kaupunkisuunnistuspeliä pääsee pelaamaan ulkoilmassa. Suunnistukseen ja sanallisten arvoitusten ratkomiseen perustuva peli tutustuttaa pelaajat erilaisiin myytteihin. Helsingin keskustassa pelattavan pelin arvoitukset julkaistaan WordPress-pohjalla.
Verkon välityksellä Tieteiden yössä voi seurata kiinnostavia luentoja niin ihmisen ja luonnon suhteesta kuin geneettisestä sukututkimuksesta ja keskiajan kalentereista. Kasvitieteen professori Jouko Rikkinen johdattelee Kansalliskirjaston Ihminen ja luonto -näyttelyn teemoihin, geneettiseen sukututkimukseen syvennytään Suomen Sukututkimusseuran verkkotapahtumassa ja keskiajan kalenterit avautuvat Helsingin observatorion nimien ja kalenterien yössä.
Tieteiden talon Tieteiden yö tarjoaa tekemistä ja testaamista verkossakin. Helsingin yliopiston Kemianluokka Gadolinin virtuaalisessa laboratoriossa opetellaan tislaamaan ja valmistetaan aspiriinia. Vuoden politiikkanörtti -tietovisassa kilpaillaan pubivisatunnelmassa niin yhteiskuntatieteellisen sivistyksen kuin poliittisen historian nippelitietoudessa. Kuka olikaan maailman ensimmäinen naispääministeri?
Tieteiden yö 2021 tarjoaa entistä enemmän ohjelmaa myös lapsille. Rikhardinkadun kirjaston verkkotapahtumassa ratkotaan professorin salaisen kirjaston arvoitusta. Annantalon virtuaalityöpajoissa rakennetaan kotipuun karttaa ja pohditaan sinibakteerien merkitystä elämän synnylle. Aalto-yliopisto Junior järjestää verkkotyöpajat origamitaittelun sovellutuksista ja merenalaisen elämän muovailusta.
Tieteiden yö on vuosittain järjestettävä tiedetapahtuma kaikille tieteestä kiinnostuneille. Vuoden 2021 tapahtuman ohjelma on syntynyt yhteistyössä noin 60 toimijan kanssa. Tieteiden yön koordinoinnista ja viestinnästä vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta.