Tieteen päiviä vietetään syksyllä seitsemässä yliopistokaupungissa

Tieteen päivät järjestetään syksyllä 2017 Rovaniemellä (8.-9.9.), Jyväskylässä (28.-29.9.), Turussa (29.-30.9.), Oulussa (29.-30.9.), Joensuussa (29.9.), Savonlinnassa (29.9.) ja Kuopiossa (30.9.). Päivillä kuullaan sekä Helsingin Tieteen päiviltä tuttua ohjelmaa että yliopistojen omaa ohjelmaa. Monissa kaupungeissa Tieteen päivät järjestetään samaan aikaan Euroopan laajuisen Tutkijoiden yön kanssa.

Tieteen päivien 2017 ohjelma punoutuu vapauden ja sen rajojen ympärille: Onko ihmisellä vapaa tahto? Miten vapauskäsitys on muuttunut 1700-luvun vapauden ajasta? Entä millaisia rajoja geenimme asettavat? Vapautta voidaan lähestyä niin yksilönvapauksien, valtion vallan rajojen kuin maailman antamien rajoitusten kautta. Alla muutamia poimintoja eri kaupunkien Tieteen päivien annista.

Lapin yliopiston Tieteen päivien luennoissa ja paneeleissa käsitellään muun muassa sananvapautta, tieteen vapautta, kummia kokemuksia voimavarana, ihmisen muokkaamista lääketieteellisesti, vapauskäsityksen muuttumista vuosien saatossa sekä lääketieteen ja taiteen rajoja. Kaikkiaan Rovaniemen päivillä esiintyy lähes kolmekymmentä maamme johtavaa tieteen ja taiteen asiantuntijaa. Tieteen päivien yhteydessä järjestetään myös lukiolaisten tiedepäivä perjantaina 8.9.2017.  Tiedepäivän aikana parisataa lukiolaista tutustuu yhteiskuntasimulaattoriin ja roolipeliin maailmankaupasta. Lisäksi tieteen asiantuntijat vierailevat päivän aikana jossakin Rovaniemen lukiossa.


Helsingin Tieteen päivillä kuultu paneeli "Taiteen vapauden rajat: Mitä taide saa käsitellä?" nähdään myös Lapin yliopiston Tieteen päivillä. Kuvassa oikealta: Anna-Kaisa Rastenberg, Markus Konttinen, Riikka Ala-Harja, Elina Knihtilä ja Veli-Matti Puumala. Kuva: Jari Loisa

Turun Tieteen päivät | Vetenskapsdagarna i Åbo on kaksikielinen tiedetapahtuma, jonka järjestämisestä vastaavat Åbo Akademi ja Turun yliopisto. Vapauden rajojen lisäksi Turussa tarkastellaan tieteen tarjoamia yllätyksiä. Tapahtuman slogan ”Anna tieteen yllättää - Låt vetenskapen överraska” lupaa tietoa, elämyksiä ja uusia oivalluksia tieteestä ja tutkimuksesta kaikenikäisille. Turun yliopiston kampuksella järjestettävä suurelle yleisölle suunnattu tiedetapahtuma koostuu luennoista, tutkijoiden Science Battle -kilpailusta ja toiminnallisista pisteistä. Päivien ohjelmaa täydentävät avoimet ovet yliopistoihin liittyvissä museoissa. Vuonna 2015 suuren suosion saavuttaneita koululaisvierailuja tehdään myös vuonna 2017.

Itä-Suomen yliopisto tarjoaa syyskuun lopussa suurelle yleisölle rautaisannoksen tiedeohjelmaa kaikissa kampuskaupungeissaan. Peräkkäin järjestettävät suuren yleisön tiedetapahtumat, Tieteen päivät ja Tutkijoiden yö, tekevät tiedettä ja tutkijoita tutuiksi kaikenikäisille. Joensuun Tieteen päivillä Taidemuseo Onnissa on tarjolla tiedeluentoja, työpajoja musiikkiesityksiä. Kuopiossa Tieteen päivät valtaavat kaupungintalon, jossa yleisö pääsee muun muassa vierailemaan tiedekahvilassa ja pohtimaan laajennettua todellisuutta. Savonlinnassa Tieteen päivien ohjelmaa on tarjolla yliopistokampuksella.

Tieteen päiviä on järjestetty Helsingin lisäksi myös muualla Suomessa vuodesta 2011 alkaen. Alkupääoman päiville ovat antaneet Suomen Kulttuurirahasto ja Tieteen tiedotus ry.