Mitä voidaan ennustaa?

Paikka: 
Luentosali 1, Helsingin yliopiston päärakennus
Päivä: 
Keskiviikko 11.1.
Aika: 
12.15 - 14.15

Puheenjohtaja: professori Kai Nordlund (Helsingin yliopisto)

Professori Kai Nordlund (Helsingin yliopisto): Mitä tarkoitetaan ennustamisella fysikaalisesti? (johdanto)

Kosmologi Syksy Räsänen (Helsingin yliopisto): Miksi kaiken teorialla on merkitystä?

Professori Ilpo Vattulainen (Helsingin yliopisto): Elävien prosessien mallintaminen atomitasosta alkaen

Professori Eero Castren (Helsingin yliopisto): Ennustavat aivot

Fysiikan perimmäinen tavoite on löytää kaiken teoria, joka selittäisi yhdellä matemaattisella formalismilla kaikki vuorovaikutukset ja kaiken maailmankaikkeuden aineen luonteen. Sessiossa tarkastellaan sekä fysikaaliselta, biologiselta että neurologiselta kannalta sitä, että jos kaiken teoria löydetään, tarkoittaako se, että sen perusteella voimme ennustaa kaiken mitä tulevaisuudessa tapahtuu?

Session puheenjohtaja, fysiikan professori Kai Nordlund argumentoi ensiksi, että vastaus on yksiselitteisesti ei. Vaikka kaiken teoria saattaa hyvin mahdollistaa hiukkastason ennustettavuuden, kun tullaan ihmiselle merkittävälle atomitasolle, kaiken teorialla ei ole juuri väliä. Atomitasolla nimittäin vuorovaikutukset tulevat niin monimutkaiseksi, että vaadittaisiin maailmankaikkeutta suurempi tietokone ennen kuin voitaisiin ennustaa biologista skaalaa.

Johdannon jälkeen kosmologi Syksy Räsänen kuvailee, mitä kaiken teoria tarkoittaa, ja argumentoi miksi kaiken teorian tunteminen kuitenkin olisi erittäin merkittävää ihmiskunnalle. Tämän jälkeen biofysiikan professori Ilpo Vattulainen puhuu siitä miten, monimutkaisuudesta huolimatta, atomitason malleille kuitenkin voidaan jo nyt ennustaa tiettyjä biologisia prosesseja. Lopulta neurotieteen professori Eero Castren puhuu siitä, miten ihmisaivot ovat ennustava elin, ja miten pitkälle ihmisen käyttäytymistä voi ennustaa.