Tieteen päivät

Tieteen päivät on suurelle yleisölle suunnattu, kaikki tieteenalat kattava tiedetapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat laaja-alaisesti tieteestä ja tutkimuksesta sekä tieteen mahdollisuuksista. Tieteen päivät järjestetään Helsingissä viisipäiväisinä joka toinen vuosi tammikuussa. Muissa yliopistokaupungeissa järjestetään kaksipäiväisiä Tieteen päiviä. Seuraavia Tieteen päiviä vietetään 13.–17.1.2021 poikkeuksellisesti verkossa.

Tieteen päivien ohjelman runkona toimii tietyn teeman ympärille rakentuva luento-ohjelma, jossa valittua teemaa lähestytään eri näkökulmista. Ohjelma sisältää lisäksi keskusteluja ja väittelyitä, erikoisseminaareja, näyttelyitä, uutuuskirjoja ja planetaarioesityksiä. Päiviin kuuluu Nuorten päivä ja kaupunkitapahtumia, kuten Tieteiden yö Kruununhaassa. Vuonna 2021 Tieteiden yön ohjelma on verkkopainotteinen, mutta se tarjoaa myös kasvokkaisia kohtaamisia tieteen parissa. Tieteen päivien yhteydessä jaetaan myös palkintoja, kuten Vuoden professori -palkinto.

Tieteen päivien järjestäjätahot ovat Tieteellisten seurain valtuuskunta, Suomen Kulttuurirahasto, Suomalainen Tiedeakatemia, Finska Vetenskaps-Societeten – Suomen Tiedeseura, Teknillisten Tieteiden Akatemia ja Svenska Tekniska Vetenskapsakademien i Finland. Päiviä tukevat lisäksi Tieteen tiedotus ry ja Koneen Säätiö.

Tieteen päiville osallistuminen on maksutonta.

Tieteen päiville 2015 osallistuneita nuoria kuuntelemassa luentoa auditoriossa.
Kuva: Jari Loisa, Tieteen päivät 2015.