Tieteen päivät on mukana Turun Kirjamessuilla

2.9.2019

Turun Kirjamessut järjestetään 4.-6.10.2019 Turun Messukeskuksessa. Kirjamessujen pääteemana on teatteri ja ajankohtaisteemoina ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset ja lukutaito. Turussa kuullaan tuttuun tapaan myös Tieteen päivien ohjelmaa.

"[Teemat] ovat herättäneet ennätyksellisen suurta ennakkokiinnostusta; emme ole koskaan aiemmin saaneet yhtä paljon ohjelmaehdotuksia kuin saimme tälle vuodelle", toteaa Turun Kirjamessujen ohjelmapäällikkö Jenni Haukio. Teatteri-teema aloittaa kirjamessujen poikkitaiteellisten pääteemojen sarjan. Uudistuksen tavoitteena on laventaa käsitystä kirjallisuudesta moniulotteisena taiteenlajina, jonka ilmaisumuodot eivät enää rajoitu pelkästään painettuun sanaan. "Kirjallisuus myös piirtyy kuvina, virtaa musiikkina ja kertoo tarinaansa draaman keinoin. Luvassa on teatterin ja kirjallisuuden rajapinnassa liikkuva messutapahtuma, jossa kirjavuoden uutuuksien ja aina ajankohtaisten klassikkojen ohella pureudutaan ajassamme keskustelua herättäviin ilmiöihin", Haukio kuvailee.

Tieteen päivien ohjelma Turun Kirjamessuilla syventyy messujen ajankohtaisteemaan ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutuksista. Tutkija Panu Pihkala kuvaa Tieteen päivien 2019 kirjassa Kaikenlaista rohkeutta, miltä ilmastonmuutos tuntuu ja mitä tunteet saavat ihmisissä aikaan. Pihkala avaa ilmastoahdistuksen syitä ja seurauksia kirjamessujen Tieto-lavalla sunnuntaina 6.10. klo 10.40. Messuilla nähdään myös Tieteen päivillä tammikuussa 2019 ensi-iltansa saanut nukketeatterinäytelmä Roska-aarre. Roska-aarre on lapsille suunnattu esitys luonnonsuojelusta ja paremmasta tulevaisuudesta, jonka me kaikki voimme tehdä yhdessä. Nukketeatteri Sampon tuottama esitys on kirjailija Paula Havasteen käsialaa. Esitys nähdään Turun Kirjamessujen lastenalueen Esityslavalla perjantaina 4.10. klo 10.30.

Näkymä yleisöstä Turun Kirjamessujen esiintymislavalle.
Kuva: Turun Messukeskus.

Lisätietoja Turun Kirjamessuista ja maanantaina 2.9.2019 julkaistu kirjamessuohjelma löytyy osoitteesta www.kirjamessut.fi.