Tieteen päivät 2021 järjestetään kokonaan verkossa

24.11.2020

Tieteen päiviä vietetään 13.–17.1.2021. Lähitapahtumaa ja verkkotapahtumaa yhdistelevän hybridimallin sijaan tapahtuma on päätetty järjestää kokonaan verkossa. Päätös ei vaikuta lokakuussa julkaistuun ohjelmaan. Kaikki luennot, paneelikeskustelut, sessiot ja väittelyt kuvataan suorana lähetyksenä YouTuben Tiedetv-kanavalle. Ohjelmaa täydentävät lisäksi Tieteen päivien aikana julkaistavat podcastit ja videot.

Tutkijoiden ja kansalaisten kohtaaminen on tärkeä osa Tieteen päiviä. Tapahtuman aktiivinen yleisö on perinteisesti osallistunut keskusteluihin ja esittänyt puhujille kiperiä kysymyksiä. Tieteen päivillä 2021 kommunikointi tapahtuu Viestiseinä-palvelun kautta. Yleisö voi lähettää Viestiseinälle kommentteja ja kysymyksiä verkkoselaimeen avautuvalla palvelulla tai tekstiviestillä.

Tieteen päivien 2021 teemana on Hyvä ja paha tieto. Teeman esiin nostamat kysymykset liittyvät monella tavalla hyvään elämään ja tieteen merkitykseen. Voiko kaikkea tietoa käyttää sekä hyvään että pahaan? Mitä eroa on tiedolla ja mielipiteellä? Miten aivomme käsittelevät uutta tietoa? Keitä tieto palvelee tulevaisuudessa? Hyvän ja pahan tiedon lisäksi Tieteen päivillä pureudutaan muun muassa biologisen monimuotoisuuden merkitykseen, tekoälyyn, poliittisen retoriikan muutokseen ja asiantuntijuuteen koronakriisin aikana. Koko ohjelma on nähtävissä osoitteessa www.tieteenpaivat.fi/fi/ohjelma-2021.

Kaupunkitapahtumat Tieteiden yö (14.1.) ja Tiedekioski (15.–16.1.) sekä 9.-luokille ja toisen asteen opiskelijoille suunnattu Nuorten päivä (13.1.) täydentävät Tieteen päivien ohjelmaa. Nuorten päivä ja Tieteiden yö toteutetaan pääosin verkossa, mutta ensimmäistä kertaa järjestettävän Tiedekioskin konsepti perustuu vahvasti fyysisiin kohtaamisiin. Keskustakirjasto Oodiin rakentuva Tiedekioski on tutkijoiden ja kansalaisten kohtaamispaikka, jossa voi piipahtaa lyhyellä tiedeluennolla tai jäädä juttelemaan eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Jos fyysisen tapahtuman järjestäminen on tammikuussa mahdotonta, siirretään Tiedekioski myöhempään ajankohtaan. Tiedekioskin toteutumisesta tiedotetaan erikseen.

Tieteen päivien järjestelyistä vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta, jonka lisäksi järjestäviin tahoihin kuuluvat Suomen Kulttuurirahasto, Suomalainen Tiedeakatemia, Suomen Tiedeseura, Teknillisten Tieteiden Akatemia ja Svenska Tekniska Vetenskapsakademien i Finland. Näiden taustaorganisaatioiden ohella Tieteen päivien keskeisiä tukijoita ja yhteistyökumppaneita ovat Tieteen tiedotus ry, Koneen Säätiö ja Helsingin yliopisto, joka tarjoaa tilat Tieteen päivien käyttöön.

Lisätietoja:

Mandi Vermilä
vastaava tapahtumatuottaja
(09) 228 69 221 / mandi.vermila@tsv.fi

Ilari Hetemäki
pääsihteeri
(09) 228 69 227 / ilari.hetemaki@tsv.fi