Tieteen päivien 2021 verkko-ohjelma keräsi yli 36 600 katselukertaa
Tieteen päivät järjestettiin verkossa 13.–17.1.2021. Suomen suurimman tiedetapahtuman suorat lähetykset keräsivät viiden päivän aikana noin 13 300 katselukertaa. Suorista lähetyksistä julkaistut tallenteet saivat yli 17 500 katselukertaa jo tapahtuman aikana.
Myös Tieteen päivillä julkaistut podcastit ja ennakkoon kuvatut videot saivat runsaasti kuuntelu- ja katselukertoja. Podcasteja on kuunneltu tähän mennessä 1 000 kertaa ja videot ovat keränneet 3 000 katselukertaa. Koko Tieteen päivien 2021 ohjelma jää pysyvästi verkkoon.
Tieteen päivien 2021 teemana oli Hyvä ja paha tieto. ”Tieteen päivien tämänkertainen teema haastoi tiedon käsitteen. Tieto on moniulotteista eikä se ole pelkästään ajassa liikkuvaa hallitsematonta puhetta. Yleisön kiinnostus verkkotapahtumaa kohtaan oli suurta”, Tieteen päivien pääsihteeri Ilari Hetemäki kuvailee. Suosituimpia tilaisuuksia olivat Vale, emävale vai vaihtoehtoinen fakta – poliittisen retoriikan muutos, Hyvä ja paha tieto – myytit ja tulevaisuus sekä Esko Valtaojan Matkakertomus tieteestä.
9.-luokille ja toisen asteen opiskelijoille suunnattu Tieteen päivien Nuorten päivä toteutettiin 13.1.2021 verkkoluentoina, etätyöpajoina sekä kouluille tilattavina työpajoina. Nuorten päivän tilaisuuksiin osallistui yli 1 800 nuorta.
Tieteiden yön tapahtumat keräsivät torstaina 14.1.2021 yli 4 700 osallistujaa. Pääasiassa verkossa järjestetty Tieteiden yö tarjosi luentoja, keskusteluja, työpajoja ja visailuja. Katsomukset-tiedetoimijan kaupunkisuunnistuspeli järjestettiin ulkona raikkaassa pakkassäässä. Suunnistukseen ja sanallisten arvoitusten ratkomiseen perustuva peli tutustutti pelaajat erilaisiin myytteihin.
Tieteen päivät ja Tieteiden yö järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa laajamittaisesti verkossa. ”Suurimmilta teknisiltä ongelmilta vältyttiin ja yleisö löysi tapahtumat hyvin. Vaikka Tieteen päivät ja Tieteiden yö siirrettiin verkkoon vallitsevan pandemiatilanteen vuoksi, uskon, että verkkotapahtumat ovat tulleet jäädäkseen. Tulevaisuudessa Tieteen päivät ja Tieteiden yö järjestetäänkin todennäköisesti verkkotapahtumaa ja lähitapahtumaa yhdistelevinä hybrideinä”, Tieteen päivien ja Tieteiden yön vastaava tapahtumatuottaja Mandi Vermilä toteaa.
Tieteen päivien järjestelyistä vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta, jonka lisäksi järjestäviin tahoihin kuuluvat Suomen Kulttuurirahasto, Suomalainen Tiedeakatemia, Suomen Tiedeseura, Teknillisten Tieteiden Akatemia ja Svenska Tekniska Vetenskapsakademien i Finland. Näiden taustaorganisaatioiden ohella Tieteen päivien keskeisiä tukijoita ja yhteistyökumppaneita ovat Tieteen tiedotus ry, Koneen Säätiö ja Helsingin yliopisto, joka tarjoaa tilat Tieteen päivien käyttöön.