Uusien kasvipohjaisten elintarvikkeiden ja hyönteisten koostumuksen kiehtova maailma

Päivä: 
Perjantai 10.1.
Aika: 
13.00 - 14.00
Paikka: 
Tekla Hultin - Helsingin yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33
Suoratoisto: 
Tilaisuutta ei kuvata verkkoon

Ruokavirasto on ollut aktiivisesti mukana tutkimassa uudentyyppisten hyönteisiin perustuvien ja kasvipohjaisten elintarvikkeiden koostumusta ja turvallisuutta. 

Kasvien keinot puolustautua erilaisia stressitekijöitä vastaan tuovat herkullisia värejä ja makuja kasvisruokalautasille. Joskus kasvin puolustus tuottaa kuitenkin myös sellaisia kasvitoksiineja, jotka runsaasti nautittuna voivat olla riski ihmisille. 

Hyönteisten ravintoainekoostumuksen analysointiin on tarvittu uusia menetelmiä, sillä ne eroavat rakenteellisesti muista tuotantoeläimistä. Millaista tietoa ruuaksi käytettävien hyönteisten ja kasvipohjaisten elintarvikkeiden alkuaine-, hivenaine- ja raskasmetallipitoisuudet voivat antaa niiden koostumuksesta tai käytettävyydestä elintarvikkeena? 

  • Puheenjohtaja: yksikönjohtaja, dosentti Annikki Welling (Ruokavirasto) 

  • erikoistutkija Helena Pastell (Ruokavirasto): Terveellistä vaihtelua? Uudet kasvipohjaiset elintarvikkeet ja hyönteiset lautasella 

  • erikoistutkija Marjo Kolmonen (Ruokavirasto): Kasvitoksiinit – kasvien oivallus ihmisten haasteena 

  • erikoistutkija Janne Järvinen (Ruokavirasto): Keventääkö kasvis- ja hyönteisruoka lautasta vai onko se entistä raskaampaa? HeViMetallitutkijan mietteitä 

Järjestäjä: Ruokavirasto, laboratorio- ja tutkimuslinja, kemian yksikkö