Nuorten päivä

Nuorten päivä järjestetään 13.1.2017 klo 10–14 Helsingin yliopiston keskustakampuksen Kielikeskuksessa (Fabianinkatu 26) osana Tieteen päivien virallista ohjelmaa. 9.-luokille ja lukioryhmille suunnattu päivä koostuu monialaisista tiedeluennoista, työpajoista ja näyttelystä.

Osallistuminen on maksutonta, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumista. Loppuunvaratusta tapahtumasta on nyt tarjolla muutamia peruutuspaikkoja! Tiedustelut paikoista voi lähettää osoitteeseen info@tieteenpaivat.fi.

Huomaathan, että muukin Tieteen päivien ohjelma soveltuu hyvin nuorille. Helsingin yliopiston päärakennuksella pidettäville Tieteen päivien luennoille on vapaa pääsy eikä niille osallistuminen vaadi ennakkoilmoittautumista. Paikalle kannattaa saapua ajoissa, jotta koko ryhmä mahtuu kuuntelemaan luentoa. 

Nuorten päivän ohjelma

Työpajat

Työpajat ovat 40 minuutin mittaisia kokonaisuuksia.

Yhteiskuntasimulaattori-työpajassa nuoret pääsevät kokemaan yhteiskunnallista päätöksentekoa itse äänestämällä erilaisista asioista ja kokemalla päätösten seuraukset roolihahmonsa kautta. Pelin tarkoituksena on osoittaa, että kaikkien äänellä on merkitystä ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen kuuluu kaikille. Pelissä äänestetään esimerkiksi perheeseen, työhön tai terveyteen liittyvistä asioista, ja lopuksi keskustellaan pelin kulusta ja eriarvoisuudesta yhteiskunnassa. Pelissä ei ole voittajia tai häviäjiä, vaan se esittää leikkauksen jatkuvasti elävästä ja muuttuvasta yhteiskunnasta.

Minkälaisen yhteiskunnan te luotte?

Millainen on näkymämme avaruuteen ja mikä siinä vaikuttaa elämään maapallolla ja sen mahdollisuuksiin maailmankaikkeudessa? Miten kaikkeus muuttuu ajan myötä ja miksi tulevaisuudessa kosmos näyttää aivan erilaiselta. Planetaariossa tutkitaan gravitaation ja pimeän aineen ja energian roolia aurinkokunnan ja maailmankaikkeuden kehityksessä.

Data-analyysi -työpajassa työskennellään datan ja sen visualisoinnin parissa. Työskentelyn lähtökohtana käytämme monenlaista internetistä löydettävää tietoa, kuten Suomi24-palstan keskusteluita. Etsimme kiinnostavia yhteyksiä eri tietojen välillä ja luomme visuaalisia esityksiä datan avulla. Työkaluna toimii myös ammattimaisessa data-analyytikassa käytettävä Jupyter Notebooks -ympäristö, jonka taustalla hyrrää CSC:n tehokas laskentaympäristö.

Ohjaaja: Aleksi Kallio (CSC)

Tappajafarkut – ja muita vastuuttomia vaatteita -nimisen kirjan kirjoittanut yritysvastuun tutkija Outi Moilala ja Eettisen kaupan puolesta ry:n kampanjakoordinaattori Anna Härri vetävät työpajassa roolipelin maailmankaupasta. Työpajaan sisältyy lyhyt alustus työoikeuksien toteutumattomuudesta vaatteiden globaalissa tuotannossa sekä roolipeli, jossa osallistujat pääsevät miettimään ratkaisuja vaatetuotannon saamiseksi vastuullisemmaksi. Rooleja ovat esimerkiksi kuluttaja, valmistusmaan poliitikko ja suomalainen brändiyritys.

Ohjaajat: tietokirjailija Outi Moilala ja Anna Härri (Eettisen kaupan puolesta ry)

Luontopolku-simulaattori tuo luontopolun sisätiloihin. Keskellä talvea nuoret pääsevät tunnistamaan lintuja, puita ja kaloja.

Järjestäjät: Dendrologian seura, Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa ja Luonnonvarakeskus Luke

Non-Stop-Työpajat

Non-stop-työpajat ovat käynnissä koko tapahtuman ajan.

Työpajassa tarjotaan mahdollisuus päästä harjoittelemaan ohjatusti ja valvotusti kriittisesti sairaan potilaan välittömiä toimenpiteitä. Rastilla harjoitellaan usean potilaan onnettomuustilannetta, jossa osallistujat pääsevät treenaamaan sydänäänien kuuntelua ja tulkintaa, verenpaineen mittausta, kanylointia, PPE:tä sekä mahdollisuuksien mukaan ilmatieyhteyden avaamista ja ylläpitoa larynx-maskilla. Rastia pidetään non-stoppina klo 10-14 välillä, mutta rasti pyörii n. 20 min sykleissä, joiden aikana teoria ja harjoittelu käydään yhdessä suuremman porukan kanssa yhtä aikaa ennen uusien harjoittelijoiden mukaan ottamista.

Toiminnallisessa Kemia ja kestävä kehitys -työpajassa pääset tutustumaan tulevaisuuden energiamuotoihin sekä kokeilemaan itse vetyautoja! Opit, miten kemia voi vastata moniin suuriin kysymyksiin koskien puhdasta vettä, ruokaa, ilmastoa ja energiaa. Opettajille tarjoamme vinkkejä aiheen käsittelyyn omassa opetuksessa.

Luennot

Luennot ovat 40 minuutin mittaisia kokonaisuuksia, jotka on jaettu kahteen 20 minuutin miniluentoon.

  • Dosentti Juha Klefström (Helsingin yliopisto): Geeniräätälöinti
  • Dosentti Pekka Katajisto (Helsingin yliopisto): Voiko ihminen elää 200 vuotta pienellä muokkauksella?
  • Filosofian tohtori Tapio Salminen (Tampereen yliopisto): Mitä oli, kun ei ollut Suomea? Käsitys Suomesta keskiajalta 1500-luvulle
  • Filosofian tohtori Inkeri Koskinen (Helsingin yliopisto): Tiedettä ja näennäistiedettä: millaisiin väitteisiin Suomen historiasta kannattaa uskoa?
  • Dosentti Johanna Sumiala (Helsingin yliopisto): Tarvitseeko media demokratiaa vai demokratia mediaa?
  • Filosofian tohtori, pääsihteeri Ulla Järvi (Suomen tiedetoimittajain liitto): Media demokratian vastuunkantajana
  • Filosofian maisteri, tutkija Simo Kyllönen (Helsingin yliopisto): Positiivinen ja negatiivinen vapaus yhteiskunnan ohjenuorina
  • Professori Anne Kumpula (Turun yliopisto): Ympäristöoikeudet ja -vapaudet
  • Apulaisprofessori Kirsi Salonen (Turun yliopisto): Reformaation myytit
  • Dosentti Niko Huttunen (Helsingin yliopisto): Reformaation yhteiskunnallinen vaikutus
  • Asiamies Annamari Arrakoski-Engardt (John Nurmisen Säätiö): Itämeri ja merikulttuuri
  • Tietokirjailija Marjo Nurminen: Itämeri varhaisilla kartoilla

Näyttely

Näyttely on avoinna koko tapahtuman ajan.

Näyttelyssä nuoret pääsevät tutustumaan nuorisobarometrin historiaan ja visioimaan tulevaisuutta. Mitä nuoret ajattelivat työelämästä 15 vuotta sitten? Entä haluavatko nuoret saavuttaa julkisuutta tai lakkauttaa yleisen asevelvollisuuden? Tutkimustulosten lisäksi näyttely kertoo nuorille, miten nämäkin asiat on saatu selville. Nuorisobarometri on vuodesta 1994 saakka tehty nuorten arvoja ja asenteita mittaava valtakunnallinen kyselytutkimus.