Tieteen päivien #minämenen-video: Taija Roiha suosittelee feminististä rohkeutta ja tutkija-aktivismia

12.11.2018

Tieteen päivien (9.–13.1.2019) ohjelmanjulkistus saattaa aiheuttaa innostuksen ohella myös ahdistusta. Miten Suomen suurimman tiedetapahtuman ohjelmasta osaa valita kaikkein kiinnostavimmat luennot, paneelit ja väittelyt? Onneksi valinnanvaikeuteen on tarjolla helpotusta. #Minämenen-videoilla hyvästä maustaan tunnetut tiede- ja kulttuurivaikuttajat vinkkaavat omia suosikkejaan Tieteen päivien ohjelmasta. 

Vuoden 2019 Tieteen päivien kolmas Minä menen -suosittelija on väitöskirjatutkija Taija Roiha Jyväskylän yliopistosta. Roiha on myös toinen feministisen Omaa luokkaa -podcastin tekijöistä. Hän on kiinnostunut sukupuolesta, taiteesta ja kulttuurista erityisesti silloin, kun ne liittyvät yhteiskunnallisten valtasuhteiden haastamiseen. Feministisenä tutkijana Roihaa lisäksi kiinnostaa, miten tutkijan ja yhteiskunnallisen aktivistin roolit ovat yhdistettävissä.
 
 
Roihakin on kärsinyt Tieteen päivien ohjelman kanssa runsaudenpulasta: hänen mukaansa on hankalaa nostaa vain yhtä tärppiä, kun laadukasta ohjelma on niin paljon. Tärpiksi valikoitui lopulta sessio Feministinen rohkeus tieteessä (lauantai 12.1. klo 14.00 Luentosalissa 13). Session puheenjohtaa tutkija Saara Särmä. Muut puhujat ovat akatemiatutkija Marjaana Jauhola, tutkija Maarit Laihonen sekä vapaa taiteilija ja tutkija Raisa Foster. Roihan mukaan kaikki session puhujat ovat tutkija-aktivisteja, ja osa on vielä tämän päälle taiteilijoita. Hänestä on erittäin kiinnostavaa kuulla, miten puhujat käsittelevät näiden roolien ja identiteettien yhdistelemistä.
 
Tieteen päivien koko ohjelma löytyy osoitteesta tieteenpaivat.fi/fi/ohjelma-2019. Aina kun löydät ohjelmasta jotain ohittamatonta, jaa se somessa tunnisteella #minämenen.