klo 15.30–15.45: Miksi kansallissosialistit innostuivat kasvisruoasta?
Tietokirjailija ja tiedetoimittaja Juha Matias Lehtonen
Yleisesti tiedetään, että Adolf Hitler oli kasvissyöjä. Niin oli myös osa hänen hovinsa jäsenistä. Etenkin raakakasvisruoka istui hyvin sotien välisen ajan oikeistoajattelijoiden maailmankuvaan. Puhtaan ruoan uskottiin olevan edellytys "rodun" puhtaudelle. Suomessakin toimi 1930-luvulta lähtien rotuhygieniaa ja kasvisruokaa kannattaneita radikaaleja terveysvalistajia. Edelleen sotien jälkeisinä vuosikymmeninä yksi Suomen paasto- ja kasvisruokaliikkeen rakastetuimmista hahmoista oli kansallissosialisti, holokaustin kieltäjä Teo Snellman. Mutta miksi äärioikeisto innostui kasvisruoasta? Entä löytyykö 2020-luvun ruokauskomuksista edelleen jäänteitä äärioikeiston uskomuksista?