Hyvä ja paha tieto yhteiskunnan murrosten tulkkina

Päivä: 
Perjantai 15.1.
Aika: 
14.00 - 16.00
Formaatti: 
Suoratoisto (YouTube)
Suoratoistokanava: 
Tiedekulma
Ohjelmatyyppi: 
Sessio

Katso session videotallenne tästä.

Puheenjohtaja: professori Olli Kangas (Turun yliopisto)

Tutkimusprofessori Pasi Moisio (THL): Hyvä ja paha tieto sosiaaliturvauudistuksessa. Johtava tutkija (FT) Marketta Niemelä (VTT): Voidaanko vanhuspalvelut robotisoida? Professori Matti Tuomala (Tampereen yliopisto): Yhteiskunta muuttuu: mitä tapahtuu alueellisille ja väestöryhmittäisille tuloeroille? Yleisen valtio-opin dosentti Hanna Wass (Helsingin yliopisto): Haastavatko yhteiskunnalliset murrokset poliittisen järjestelmän ja edustuksellisen demokratia?

Kaikissa suurissa yhteiskunnallisissa murroksissa ja suurissa siirtymissä on voittajansa ja häviäjänsä. Murroksiin liittyy myös omat poliittiset ja muut yhteiskunnalliset intohimonsa. Eri yhteiskunnalliset toimijat tulkitsevat murroksia omien hyvään ja pahaan tietoon liittyvien tulkintakehikkojensa kautta. Tässä sessiossa tarkastellaan sitä, mitä tiedetään siirtymistä, jotka liittyvät tuotantotapaan ja väestöllisiin muutoksiin. Kukin esitys tarkastelee teemaansa yhtäältä tutkimuksen näkökulmasta (mitä ilmiöstä tiedetään) ja toisaalta yhteiskunnallisen keskustelun näkökulmasta (miten kyseinen murros on poliittisesti tulkittu).

Puheenvuoroja seuraa moderoitu loppukeskustelu, jossa pohditaan, miten reiluus, oikeudenmukaisuus ja tasa-arvoisuus erilaisissa siirtymissä määritellään. Mitä tiedolta edellytetään? Voiko ’hyvä’ tieto korvata ennakkoluuloihin pohjautuvan ’pahan’ tiedon?

Tapahtuman järjestäjänä on Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittamat EQUA- ja CITIZEN –ohjelmat.