klo 15.00–15.15: Erikoistutkija Niina Kaartinen (THL): Miltä suomalaisten ruokavalio näyttää terveys- ja ilmastonäkökulmasta?

Perjantain (15.1.) ohjelma

Suomen aikuisväestön ruoankäyttö ja ravintoaineiden saanti on kehittynyt pääosin myönteiseen suuntaan viimeisten vuosikymmenien aikana. THL:n kansallisessa FinRavinto 2017 -tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että vain harva aikuinen syö riittävästi kasviksia, hedelmiä ja marjoja (suositus 500 g/päivä). Kuidun saanti on parantunut, mutta jää valtaosalla alle suositellun. Sen sijaan monet, erityisesti miehet, syövät suositeltua enemmän punaista ja prosessoitua lihaa (suositus korkeintaan 500 g/viikko). Siirtyminen ravitsemussuositusten mukaiseen kasvikunnan tuotteita painottavaan ruokavalioon yhdistää sekä terveys- että ilmastonäkökulmat suomalaisten ruokalautasilla. Tämän siirtymän toteuttamisessa tarvitaan paitsi yksilöiden, myös laajemmin koko yhteiskunnan toimia. Ravitsemusaskeleet kohti pienempää ympäristökuormitusta ja parempaa terveyttä toteutetaan yhdessä.