klo 16.30–16.45: Tutkimusprofessori Minna Kaljonen (Suomen ympäristökeskus): Miksi ruoan kulutuksen ympäristöohjaus on niin vaikeaa?

Perjantain (15.1.) ohjelma

Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii muutoksia ruokailussamme. Miksi ruoan kulutusta ohjaavat toimet sitten antavat odottaa itseään? Suomessa ruokajärjestelmän kestävyyttä on ohjattu pääasiassa tuotantoon keskittyvillä toimilla. Näkökulman laajentaminen kestävään ruokavalioon nostaa uudet politiikkakeinot ja toimijat keskiöön. Mikä rooli ruokavaliomuutoksilla on ilmastonmuutokseen vastaamisessa Suomessa ja minkälaisia keinoja ruokavaliomuutosten tukeminen vaatii läpi koko ruokajärjestelmän? Mitä koulu- ja työpaikkaruokailua koskevat tutkimuksemme opettavat kestävästä ruokailusta ja sen ohjauksen kokonaisvaltaisuudesta, vaikeudesta, mahdollisuuksista?