klo 17.00–17.15: Erikoistutkija Seppo Knuuttila (Suomen ympäristökeskus): Miten ruokavaliolla voi vaikuttaa Itämeren tilaan?

Perjantain (15.1.) ohjelma

Noin 60 % keskimääräisen suomalaisen rehevöittävästä Itämeri-jalanjäljestä aiheutuu ruokavaliosta. Omalla lautasella eläinpohjaisella ruoalla, lihalla ja maitotuotteilla on suurin ravinnejalanjälki, kolme neljännestä ruokavalion levää meressä kasvattavasta ravinnekuormasta aiheutuu siitä. Tulos perustuu eläintuotannon käyttämään suureen pinta-alaan; noin 70 % Suomen peltoalasta on eläinpohjaisen ravinnon tuotannon käytössä. Helpoin tapa vähentää omaa kuormitusta on lisätä kotimaisen luonnonkalan ja kasviravinnon osuutta ruokavaliossa. Lihan korvaajana villi, kestävästi pyydetty kala on ylivoimainen. Pyynnissä syntyy vain vähän rehevöittäviä päästöjä ja lisäksi kalansaaliin mukana merestä poistuu rehevöittävää fosforia ja typpeä.