Ruokatutkimusta rautakauden viljelyksiltä elintarviketeollisuuden prosesseihin

Päivä: 
Lauantai 14.1.
Aika: 
13.00 - 14.45
Paikka: 
PIII, Porthania, Yliopistonkatu 3
Suoratoisto: 
Tilaisuutta ei kuvata verkkoon

Session ensimmäinen luento esittelee tutkimusprojektia, jossa kehitetyllä menetelmällä pyritään selvittämään kaalin, lantun ja nauriin historiallista käyttöä. Kaalien suku on merkittävä ravinnonlähde, mutta ulottuuko niiden käyttö rautakaudelle asti? Uudella menetelmällä kasvien kemiallisia jäänteitä voidaan analysoida ruuan käyttöön tarkoitetuista astioista ja näin selvittää niiden käytön historiaa.

Toisessa luennossa perehdytään haitallisen rasvan määrän kontrollointiin elintarvikkeissa. Asetus (EU) 2019/649 pyrkii vähentämään kuluttajien altistusta teollista alkuperää olevalle transrasvalle. Ruokavirasto on tutkinut lakimuutoksen vaikutuksia kotimaan elintarvikemarkkinoilla toteuttamalla kaksivaiheisen monitorointihankkeen. Samalla testattiin EU-asiantuntijoiden kehittämää laskentamallia.

Elintarvikkeiden turvallisuus oli lähtökohtana myös hankkeessa, jossa tutkittiin syöpävaarallisia polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä (PAH-yhdisteet) elintarvikkeissa. Session viimeinen luento esittelee hankkeen, jonka tavoitteena oli selvittää kriittisiä savustustekijöitä kala- ja lihatuotteissa ja tarjota valmistajille tieteeseen perustuvia keinoja tuottaa turvallisempia savustettuja tuotteita.

Järjestäjä: Ruokavirasto

  • Puheenjohtaja: yksikönjohtaja Annikki Welling (Ruokavirasto)
  • tutkimusprofessori Maria Lahtinen-Kaislaniemi (Ruokavirasto): Rautakautisen viljelyn etsimistä pienistä kemiallisista jäänteistä
  • filosofian tohtori Tiina Ritvanen (Ruokavirasto): Tavoitteena elintarvikkeiden haitallisen rasvan määrän kontrollointi
  • filosofian tohtori Mirja Hokkanen (Ruokavirasto): PAH yhdisteet elintarvikkeissa