Uusi alku: suomalaisten ihanneyhteiskunta 1920-luvun Karjalan tasavallassa
Katso tapahtuma verkossa Youtuben Tiedetv:stä.
Kotimaastaan poliittisista, taloudellisista tai etnisistä syistä lähteneiden pakolaisten ja siirtolaisten osa on esitetty pääosin synkissä väreissä. He ovat menettäneet kotinsa, sukulaisverkostonsa ja kaiken, mihin ovat tottuneet ja kokeneet omakseen. Aina tilanne ei kuitenkaan ole ollut näin traaginen. Sadat ja tuhannet suomalaiset ovat lähteneet rakentamaan kymmeniä ihanneyhteiskuntia aivan omaehtoisesti kaikille mantereille Yhdysvalloista Australiaan, Argentiinasta Israeliin.
Paneelissa paneudutaan Suomea maantieteellisesti lähimpänä mutta ideologisesti kauimpana olleeseen siirtolaisyhteiskuntaan, Neuvosto-Karjalaan. Millaisin toivein ja ihantein sinne siirryttiin? Miten ihanneyhteiskuntaa alettiin rakentaa? Miten suomalaiset suhtautuivat karjalaiseen alkuperäisväestöön ja kasvavaan venäläispopulaatioon? Mikä piti toivoa ja uskoa yllä arjen koettelemuksista huolimatta?
- Puheenjohtaja: professori Maria Lähteenmäki (Itä-Suomen yliopisto, Karjalan tutkimuslaitos)
- Panelistit: johtaja Markku Kangaspuro (Aleksanteri-instituutti), kirjailija Sirpa Kähkönen ja professori Pekka Suutari (Itä-Suomen yliopisto, Karjalan tutkimuslaitos)