Hållbar livsmedelsförsörjning i osäkra tider / Kestävä ruoantuotanto epävarmoina aikoina

Päivä: 
Sunnuntai 12.1.
Aika: 
11.45 - 13.00
Paikka: 
Studium 1, Helsingin yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33
Suoratoisto: 
Tilaisuutta ei kuvata verkkoon

En hållbar livsmedelsförsörjning är både mål och medel för en hållbarare framtid. Livsmedelssystemen är sårbara och drabbas av störningar såsom klimatförändring, biodiversitetsförlust och konflikter. Matproduktionen i världen bidrar till att sex av nio planetära gränser för vad jordsystemet tål överskrids. Vi ger förslag till hur den kunde styras mot större harmoni med de globala målen, speciellt genom medskapande i partnerskap med aktörer i Afrika och Finland.

Sessio käsittelee kestävää ruoantuotantoa tavoitteena ja välineenä kestävämpään tulevaisuuteen. Ruokajärjestelmät ovat haavoittuvia ja kärsivät sekä globaalisti että paikallisesti häiriöistä, kuten ilmastonmuutoksesta, luontokadosta ja konflikteista. Miten järjestelmiä voidaan ohjata sopusointuun maailmanlaajuisten kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa?

Sessionen är tvåspråkig. Sessio on kaksikielinen.

  • Puheenjohtaja: professori emerita Kristina Lindström (Helsingfors universitet)
  • professori emerita Kristina Lindström (Helsingfors universitet): Ruokajärjestelmien haasteet ja kestävä kehitys
  • professor John Sumelius (Helsingfors universitet): Hur kan livsmedelsförsörjningen i världen tryggas i harmoni med de globala målen?
  • specialforskare Mila Sell (Naturresursinstitutet Luke): Globala effekter genom lokala lösningar? Erfarenhet från Afrika
  • agronomi Juuso Joona (Tyynelän tila): Uudistava viljely ja hiilensidonta maataloudessa