Minä menen
Ylioppilaslehden päätoimittaja Antti Pikkanen, akateemikko Irma Thesleff ja muusikko Mikko Kuustonen valitsivat Tieteen päivien 2015 laajasta tarjonnasta sellaiset luennot, joille he itse haluaisivat osallistua.
Antti Pikkasen valinnat:
- Koneen Säätiön järjestämä Päivän paini: Ovatko tuloerot hyvästä vai pahasta? esittää ihanan kärjistetyn kysymyksen. Perverssi asetelma järjestäjästä lähtien. Ei voi ohittaa.
- Elämänvalinnat ja sattuma -sessio. Hetkinen, eikö sen pitäisi olla niin, että Suomessa ei voi syntyä väärään perheeseen? No eihän se olekaan niin. Kiinnostavaa.
- Hannu Nurmen luento Voiko äänestystulos olla mikä tahansa?, joka järjestetään osana Päätöksenteko ja mustat joutsenet–sessiota. Nurmen kysymys menee demokratian juurille. Tietysti voi. Ja sitten ei kuitenkaan voi.
Irma Thesleffin valinnat:
"Sattuma on loistava aihe Tieteen Päiville – sen merkitys ihan kaikilla tieteenaloilla on todella kiinnostavaa – siksi on tavallista vaikeampaa valita 3 asiaa.", Thessleff kommentoi Tieteen päivien 2015 ohjelmaa.
- Ehdottomasti osallistun Tieteen päivien 2015 avajaisiin. En tunne ennestään David Spiegelhalteria, mutta odotan että esitelmä on huikea. Can't know, don't know: the joy of living with uncertainty on kutkuttava otsikko ja puhujan CV:stä päätellen hän myös osaa esittää asiat helppotajuisesti. Lisäksi haluan kuunnella Avantin musiikkia.
- Sattuma lajien ja yksilöiden kehityksessä liippaa omaa alaani. Session puhujat ovat loistavia. Olen kuunnellut heitä ennenkin, mutta en sattuman vinkkelistä. Erityisesti odotan Scott Gilbertin puhetta. Hän on todella mukaansa tempaava ja mahtava luennoitsija.
- Tieteen päivien yhteydessä järjestettävä Tieteiden yö on hieno tapahtuma. Ohjelmasta valitsen Tiedekulman kiinnostavan luentopaketin sattumasta lääketieteessä ja löytöretkillä, sekä kotikaupunkini Helsingin historiassa. Tiedekulmasta suunnistan Kruunuhakaan päin Tieteiden yön muihin tapahtumiin.
"Lisäksi haluan Tieteen päivillä kuunnella myös luentoja sattuman merkityksestä ilmaston muutoksiin, arkeologisiin löytöihin, maailman avartumiseen ja säähän.", Thessleff jatkaa.
Mikko Kuustosen valinnat:
"Tieteen päivät on täydellinen aloitus uuteen vuoteen ja tapahtuman missaaminen olisi rikos omaa ihmisyyttä vastaan. Kaupunkiin syntyy ajattelukeidas, jonka huikea ohjelma hengästyttää ja innostaa jo etukäteen.", Kuustonen ylistää Tieteen päiviä.
- David Spiegelhalterin avajaisluentoa epävarmuudessa elämisen ilosta odotan suuresti. Jatkan kohtalon pohtimista Kuolema: kohtalo ja sattuma -session luennoilla.
- Aivotutkija Riitta Harin näkökulmat ovat kiehtoneet aina ja haluan kuulla hänen johdantonsa Tiede ja sattuma -sessiossa.
- Nassim Talebin teos Musta Joutsen, erittäin epätodennäköisen vaikutus muutti aikanaan omaa ajatteluani ja kuulen mielelläni keskustelua samasta tematiikasta sessiossa Päätöksenteko ja mustat joutsenet.
- Tieteen rajapinnat ovat hauraudessaan innostavia. Ajattelin ottaa selvää oman aivokohinani ulottuvuuksista sessiossa Tietoisuus, tajunta, unet - Ratkaisemattomia arvoituksia tieteelle? Kohinan lisäämiseksi ryntään Ursan pienoisplanetaarioon aina kun tilaa löytyy.