ERC – Tutkijoille, jotka kulkevat omia polkujaan

Paikka: 
Luentosali 5, Helsingin yliopiston päärakennus
Päivä: 
Keskiviikko 9.1.
Aika: 
11.00 - 12.45

Puheenjohtaja: professori, huippuyksikön johtaja Minna Palmroth (Helsingin yliopisto). Akatemiaprofessori Virpi Lummaa (Turun yliopisto): Mummohypoteesi. Akatemiatutkija Jari Kaukua (Jyväskylän yliopisto): Islamilainen filosofia: muinaisjäänne vai elävää perinnettä? Professori, huippuyksikön johtaja Minna Palmroth (Helsingin yliopisto): Superkoneet ja avaruus.

Euroopan Tutkimusneuvosto (European Research Council, ERC) järjestää vuosittain ”tieteen olympialaiset”, joissa kilpaillaan ERC:n myöntämästä tutkimusrahoituksesta. ERC ei rahoita tavanomaista tiedettä vaan rohkeita ideoita, jotka muuttavat maailmaa. Kovatasoisessa hakuprosessissa on kolme sarjaa: nuorten tutkijoiden sarja, professoripolkunsa alussa olevien sarja sekä edistyneiden tieteentekijöiden sarja. Kaikissa sarjoissa rahoitus myönnetään parhaille kolmelta alalta, jotka ovat bio- ja lääketiede, luonnontiede ja tekniikka sekä humanistiset tieteet.

Sessiossa kolme suomalaista ERC-kisoissa voittanutta tutkijaa kertoo oman projektinsa tarinan. Miten rahoitushakemuksissa perusteltiin onnistuneesti, että projektit muuttavat maailmaa? Millä tavoin projektit ovat riskipitoisia ja rohkeita? Minkälaisia paradigmamuutoksia tutkimuksilla tavoitellaan, ja miten niiden tulokset ovat jo muuttaneet tutkijoiden aloja tai tieteen tekemistä? Tutkijat kertovat myös, miksi heidän mielestään uudistusmielinen, muutosvoimainen ja rohkea tutkimus on tärkeää ja miksi suomalaisten tulisi yrittää menestystä ERC-rahoituskisoissa huolimatta niiden kovatasoisuudesta.