Rohkeasti ammattiin: ensimmäisten suomalaisnaisten matka lääkäreiksi, juristeiksi ja papeiksi

Paikka: 
Luentosali 1, Helsingin yliopiston päärakennus
Päivä: 
Lauantai 12.1.
Aika: 
15.45 - 17.30

Puheenjohtaja: professori Mia Korpiola (Turun yliopisto). Dosentti Heini Hakosalo (Oulun yliopisto): ”Rohkea ja terve siinä pitää olla" – Naiset lääkärinuralla 1800-luvun Suomessa. Professori Mia Korpiola (Turun yliopisto): Naiset taistelemassa pääsystä juristin ammattiin Suomessa 1890–1910. Esimerkkinä Agnes Lundell. Dosentti Päivi Salmesvuori (Helsingin yliopisto): Pappina ja ihmisenä. Naisten pitkä tie alttarille Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa.

Sessiossa tarkastellaan Suomen ensimmäisiä naispuolisia lääkäreitä, juristeja ja pappeja. Naisten ammattiuria haitanneiden institutionaalisten ja henkisten esteiden raivaaminen on vaatinut uranuurtajanaisilta rohkeutta, kovaa työtä ja lujaa motivaatiota. Alustuksissa käsitellään "ensimmäisten naisten" ominaisuuksia, kokemuksia ja verkostoja, jotka ovat auttaneet heitä rohkeasti ja päättäväisesti raivaamaan tietä miesten hallitsemissa ammateissa.

Tämä sessio streemataan suorana Tieteellisten seurain valtuuskunnan YouTube-kanavalle. Myöhemmin se on nähtävissä tallenteena.