Rohkeus olla hiljaa

Paikka: 
Pieni juhlasali, Helsingin yliopiston päärakennus
Päivä: 
Lauantai 12.1.
Aika: 
14.00 - 15.45

Paneeli. Puheenjohtaja: pääsihteeri, professori Pekka Aula (Suomalainen Tiedeakatemia). Panelistit: professori Kari Enqvist (Helsingin yliopisto), päätoimittaja Kaius Niemi (Helsingin Sanomat), akateemikko Sirpa Jalkanen (Turun yliopisto), tutkija Katri Saarikivi (Helsingin yliopisto) ja hallituksen varapuheenjohtaja Ilona Herlin (Koneen Säätiö). Järjestäjä: Suomalainen Tiedeakatemia.

Paneelissa pohditaan laajasti julkisuuden, median ja tieteen tekemisen suhdetta: Missä määrin positiivinen tiedejulkisuus ja tehokas tiedeviestintä ovat ehto tutkijan menestykselle? Onko julkisuus välttämätöntä hyvälle tutkijalle, ja onko introverteille ja hiljaisille tutkijoille enää tilaa? Onko media tieteen portinvartija vai promoottori? Entä millä tavoin media ja some kohentavat joidenkin tutkijoiden asemaa, kun taas toisten uskottavuuden ne romuttavat? Paneelissa keskustellaan myös siitä, vaikuttaako mediajulkisuus siihen, mitä aiheita pidetään tutkimisen ja rahoittamisen arvoisina. Onko kenelläkään enää rohkeutta olla hiljaa?

Panelistit esittävät aluksi lyhyet 5–7 minuutin puheenvuorot paneelin teemaa tukevasta aiheesta. Alustusten jälkeen käydään puheenjohtajan vetämänä keskustelua yhdessä yleisön kanssa.

Tämä sessio streemataan suorana Tieteellisten seurain valtuuskunnan YouTube-kanavalle. Myöhemmin se on nähtävissä tallenteena.