Valon voittokulku alkaa
Fotoniikka on uusi elektroniikka. Valon ainutlaatuisia ominaisuuksia hyödynnetään ihmiskunnan arjessa yhä kasvavassa määrin. Tieto kulkee internetissä tuhansien kilometrien pituisissa valokuituverkoissa. Lähitulevaisuudessa tieto siirtyy valosignaalina myös datakeskuksissa, kotona ja erilaisten laitteiden sisällä. Olemme siirtymässä esineiden internetin aikakauteen.
Ympäristöstä ja meistä ihmisistä kerätään yhä yksityiskohtaisempaa tietoja valoon perustuvien sensoreiden ja kameroiden avulla. Valon avulla hallitaan teollisia prosesseja ja jatkossa myös itseohjautuvaa liikennettä. Valosta alkaa myös niin kutsuttu Big Data eli massatiedon synnyttäminen ja jakaminen.
Kaikkeen tähän tarvitaan energiaa. Aurinkoenergiassa on miltei loputon potentiaali kestävän energian alkuvoimana. Jo parinkymmenen vuoden ajan aurinkokennot ovat muuttaneet valoa sähköksi. Aurinkosähköä hyödynnetään tulevaisuudessa muun muassa tuottamalla vihreää vetyä liikenteen ja energian varastoinnin tarpeisiin. 2000-lukua kutsutaan hyvästä syystä valon vuosisadaksi.
- Puheenjohtaja: professori Jyrki Saarinen (Itä-Suomen yliopisto)
- Professori Seppo Honkanen (Itä-Suomen yliopisto): Valokuitujen vallankumous tietoliikennetekniikassa
- Senior Research Scientist Sanna Uusitalo (Teknologian tutkimuskeskus VTT): Uudet sensorit valjastavat valon nopeuden
- Professori emeritus Jouko Korppi-Tommola (Jyväskylän yliopisto): Valo, kestävien energiaratkaisujen alkuvoima