Teknologia ja tieteentekemisen uudet alut – korvaako tekoäly tutkijan?

Päivä: 
Torstai 12.1.
Aika: 
13.00 - 13.50
Paikka: 
PI, Porthania, Yliopistonkatu 3
Suoratoisto: 
Tilaisuus kuvataan suorana verkkoon

Katso tapahtuma verkossa Youtuben Tiedetv:stä.

Futuristi Roy Charles Amaran mukaan nimetyssä laissa sanotaan, että teknologian vaikutus yliarvioidaan lyhyellä ja aliarvioidaan pitkällä aikavälillä. Ihmiskunnan historia on täynnä ennustuksia uusien teknologioiden turmelevista vaikutuksista. Tällä hetkellä kollektiivinen huolemme kohdistuu erityisesti tekoälyyn. Yhteiskunnallista keskustelua tarvitaan tekoälyyn liittyvien eettisten kysymysten ratkaisemiseksi, mutta myös tekoälyyn liittyvien perusteettomien pelkojen hälventämiseksi.

Monet tekoälyyn liittyvät ongelmat ovat yhteiskunnallisia dilemmoja, joihin ei ole vain yhtä mahdollista vastausta. Paneelissa tekoälyä lähestytään erityisesti tieteentekemisen ja tutkijantyön näkökulmasta. Panelistien kanssa etsitään vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Millaisia uhkia ja mahdollisuuksia uudet teknologiat avaavat tutkijan työlle? Mitkä osat tutkijan työstä tekoäly voisi hoitaa? Onko asioita, mihin se ei pysty? Miten tieteentekemiseen kiinteästi liittyvän eettisen pohdinnan käy tekoälyn aikakaudella?

  • Puheenjohtaja: professori Harri Jalonen (Vaasan yliopisto)
  • Panelistit: tutkimusprofessori Tuomo Alasoini (Työterveyslaitos), yliopistotutkija Salla-Maaria Laaksonen (Helsingin yliopisto), tutkija Sanna Ketonen-Oksi (Laurea-ammattikorkeakoulu) ja työelämäprofessori Teemu Birkstedt (Turun yliopisto)