Miksi ihmistieteilijä tutkii eläimiä?

Päivä: 
Sunnuntai 12.1.
Aika: 
15.45 - 17.00
Paikka: 
Pieni juhlasali - Helsingin yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33
Suoratoisto: 
Tilaisuutta ei kuvata verkkoon

Tieteen maailma on jakautunut niin kutsuttuihin luonnontieteisiin ja ihmistieteisiin. Nämä tieteen kentät ovat eronneet niin tutkimuskohteiden kuin metodien ja tieteenfilosofisten ajatustenkin osalta. Karkeasti jaoteltuna luonnon, eläinten ja kehojen maailma on kuulunut luonnontieteille ja ihmisen sisäiset ja sosiaaliset maailmat kulttuurisine ilmiöineen ihmistieteille.

Mutta entä kehollisuutemme ja muiden eläinlajien mielellisyys, kulttuuri ja sisäiset maailmat? Entä muiden eläinten kanssa jaettu todellisuus ja sosiaaliset suhteet? Viime vuosikymmeninä toisenlajiset eläimet ovat murtautuneet ihmistieteiden piiriin. Eläimet ja esimerkiksi eläimellisyyden ja inhimillisyyden olemus ovat nousseet tutkimuksen kohteiksi. Miksi ihmistieteet haluavat puhua eläimistä?

  • Puheenjohtaja: post doc -tutkija Salla Tuomivaara (Turun yliopisto)
  • post doc -tutkija Salla Tuomivaara (Turun yliopisto): Miksi päätimme ettemme ole eläimiä? – sosiaalitieteiden eläin- ja ihmiskäsitysten juurilla
  • dosentti Otto Latva (Turun yliopisto): Miten mustekalat tulivat osaksi historiantutkimusta?
  • tohtori Helinä Ääri (Turun yliopisto): Romanttinen viihdekirjallisuus ja kanat – miksi kirjallisuudentutkimus meni kanalaan?