klo 15.00-15.15: Mitä maidon juonnin vähentäjät vastustavat ja kannattavat?

Päivä: 
Lauantai 22.1.2022
Tyyppi: 
Tietoiskut
Sisältö: 

Professori Minna Autio (Helsingin yliopisto)

Maidon ja lihan liitto syntyi, kun kylmälaitteet keksittiin. Lisääntyvä maidontuotanto synnytti myös naudanlihan markkinat. Maito on osa ravitsemussuosituksia. Tästä huolimatta nestemäisen maidon kulutus on laskenut 1960-luvulta lähtien. Maidon kulutus onkin siirtynyt juuston ja hapanmaitotuotteiden käyttöön. Lihansyönti on puolestaan kasvanut tasaisesti 1960-luvulta lähtien, kunnes kahtena viimeisenä vuotena se on kääntynyt laskuun. Kuluttajille on alkanut maistua kaura-, soija- ja mantelimaito sekä lihan korvikkeet, kuten härkäpapu, linssit ja munakoiso. Esitelmässä pohditaan maidon ja lihan liiton murtumista. Millaisten ajattelutapojen kautta maidonjuontiaan vähentävät kuluttajat perustelevat ruokavalintojaan?  

Painotus: 
2